duminică, 8 mai 2011

Isaac Newton

Isaac Newton (nascut  4 ianuarie 1643, decedat 31 martie 1727 ) a fost un renumit om de știință englez, alchimist ,teolog, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society. Isaac Newton este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa știința, în domeniul opticii,matematicii și în special al mecanicii. . 
Până la Newton şi după el, până în timpurile noastre, omenirea n-a cunoscut o manifestare a geniului ştiinţific, de o forţă şi o durată mai mare.
Newton a fost primul care şi-a dat seama de aceasta. Spencer ne comunică următoarele cuvinte ale lui Newton, rostite cu puţin timp înaintea morţii sale: "Nu ştiu cum arăt eu în faţa lumii, dar mie mi se pare că sunt un băiat care se joacă pe malul mării şi se distrează căutând din timp în timp pietricele mai colorate decât de obicei, sau o scoică roşie, în timp ce marele ocean al adevărului se întinde necunoscut în faţa mea."


În fizică:

  • Unitatea de măsură a fortei în Sistemul international: un Newton , cu simbolul N, reprezintă forţa care aplicată unui corp cu masa de 1 kg îi imprimă o acceleraţie de 1 m/s2.
  • Unitatea de măsură a momentul fortei: un newton-metru, cu simbolul Nm, reprezintă forţa de 1 newton aplicată unui suport perpendicular pe o axă şi aflat la o distanţă de 1 metru de acea axă.
  • Tubul lui Newton, folosit pentru demonstrarea că în vid obiectele de masă diferită cad cu aceeaşi viteză.
  • Legile lui Newton  referitoare la mişcarea mecanică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu